Tämä on Berner

Bernerin tarina

Vuonna 1883 Sören Mikael Bostrup Berner lähtee Helsinkiin Stavangerista Norjasta ja perustaa konttorihuoneen osoitteeseen Eteläranta 6.

Kauppa lähtee liikkeelle sillin maahantuontina ja laajenee tukkukaupaksi. Samaan aikaan Suomen teollisuus ja ulkomaankauppa kehittyivät nopeasti elinkeinovapauden uudistusten johdosta.

1890

Agentuuritoiminta alkaa kehittyä, ja siitä on tuleva pysyvin ja merkittävin toimialamme. 1930 Vientikauppa alkaa saada suurempaa merkitystä, ja viemme Afrikan maihin paperia ja kartonkia, Saksaan juustoa, Lontooseen ja Hampuriin vaneria. Kasvinsuojeluosasto ja Automotive-osasto perustetaan.1940 Liiketoiminta laajenee vuosikymmenen lopulla lääkkeiden maahantuontiin ja eläinlääkintään. Avoimesta yhtiöstä muodostetaan osakeyhtiö.

Toisen maailmansodan jälkeen Suomen talous on kriisissä. Sotakorvaukset vievät suuren osan vientipotentiaalista, mutta toisaalta vauhdittavat teollistumista. Samaan aikaan Berner kehittää ja laajentaa liiketoimintaansa.

1946

Yhtiö alkaa jakaa voitto-osuutta ja pitämään huolta työntekijöistään. Edistyksellisiä ovat muun muassa käyttöön otettava liukuva työaika, työterveyslääkärin palvelut ja hammashoito.

1950-luku

1950-luku on uuden kasvun aikaa. Sotakorvaukset on suoritettu loppuun vuoden 1952 syyskuussa ja samana kesänä Helsingissä pidetään olympialaiset.  Kansaa villitsee myös Armi Kuuselan valinta ensimmäiseksi Miss Universumiksi.  Kulutustottumukset muuttuvat ja autokuume kasvaa suomalaisten keskuudessa. Berner vastaa myös näihin uusiin kehityssuuntauksiin.

Olympiavuonna 1952 perustetaan Herttoniemen tehdas, aloitetaan kosmetiikan maahantuonti ja kehitetään XZ-hiustenhoitoöljy. Auto-osaston kaupallinen toiminta aloitetaan vuonna 1954, teknokemian 1955. Harry Berner aloittaa toimitusjohtajana vuonna 1958.

1960

Oman tuotekehityksen tuloksena markkinoille lanseerataan Korrek-autonhoitotuotteet. Laajennamme toimintaamme sairaalalaitteiden ja -tarvikkeiden kauppaan.

1970

Sport-, trukki- ja elintarvikeosastot perustetaan. Eva-ompelukoineiden myynti alkaa ja ne löytävät tiensä suomalaisiin koteihin öljykriisin ja laman kiusaamassa maassa.

1980-luku

Berner juhlii sadatta toimintavuotta vuonna 1983. Toimintamme laajenee suurtalouksien siivousalalle. Ostamme Revlonin liiketoiminnat Ruotsista ja Norjasta. 1987 luovumme lääkkeiden maahantuonnista.1988 Neljäs sukupolvi siirtyy yrityksen johtoon, kun George Berneristä tulee toimitusjohtaja ja Peter Berneristä hallituksen puheenjohtaja. Serkukset jatkavat siitä, mihin veljekset jäivät.

1990-luku

Suomessa eletään vielä huikean talouskasvun aikaa, mutta kohtalokasta on Neuvostoliiton talouden syvenevä syöksykierre ja sitä kautta idänkaupan hyytyminen. Korkeasuhdanne katkeaa 1990-luvun alussa lyhyeen. Monien vaikuttavien tekijöiden summa johtaa ennennäkemättömään lamaan. Talousuutisia alkavat hallita konkurssit, suurtyöttömyys ja pankkikriisi.

Berner selviytyy hyvin tästäkin laskusuhdanteesta monipuolisuuden ansiosta. Tuotevalikoima laajenee 1990-luvulla varsinkin uusien yrityskauppojen myötä.

Primalco Oy:n teknokemian liiketoiminnat ostetaan. Kaupan myötä tuotevalikoimamme laajenee tunnetuilla tuotemerkeillä, kuten Lasolilla, Masinolilla ja Dilutuksella.

1995

Ostamme Cultorkonserniin kuuluneen Sareko Agron kasvinsuojelutoiminnan, ja olemme sen myötä suurin kasvinsuojeluaineiden maahantuoja ja markkinoija Suomessa. Luovumme eläinlääkinnästä.

1998

Ostamme Instrumentariumilta Oy Bergenheim Yhtiöt Ab:n. Tuotevalikoimamme laajenee Infa-lastentarvikesarjalla, jonka nimi vaihdetaan Ainuksi. Viroon perustetaan tytäryhtiö Berner Eesti Oü, jonka toiminta laajenee myöhemmin Liettuaan ja Latviaan.

2001

Maailman talous notkahtaa Yhdysvaltain terrori-iskun vuoksi, ja myös Suomi kääntyy syksyllä taantumaan. Ulkoisista vaikeuksista huolimatta liikevaihto paranee edellisestä vuodesta, ja ylittää ensimmäisen kerran miljardi markkaa. Ostamme norjalaiselta Reidar Jakobsenilta Heinäveden teknokemian tehtaan, johon siirretään Herttoniemen tehtaan vesipohjaisten hygieniatuotteiden tuotanto. Ostamme LV-tuotemerkin Unileveriltä.

2003

Ostamme kasvinsuojeluaineiden tukkuliikkeen Gullviksin Ruotsista. Gullviks yhdistyy myöhemmin Bröderna Berner Handels AB:n kanssa.

2004

Juhlimme 120. toimintavuotta, ja saamme Vuoden Perheyritys -palkinnon tunnustuksena merkittävästä ja esimerkillisestä työstä. Ostamme Noirolta Herbina-tuotemerkin, joka vahvistaa asemaamme päivittäistavarakaupassa.

2005

Ostamme Nokian Jalkineet, ja alamme rakentaa siitä kansainvälistä huippubrändiä.

2006

Saamme Suomen Kuvalehden myöntämän Suomen paras perheyritys -palkinnon

2007

Vuoden tärkein yrityskauppa on Rajamäen etikkatuotannon osto kokonaisuudessaan Altialta. Saamme Vuoden aikakauslehtimainostajan palkinnon.

2009

Kaikki logistiikkatoiminnot keskitetään uuteen 24 000 m2:n logistiikkakeskukseen Vantaan Viinikkalaan. Ostamme Yara Suomi Oy:n kuluttajaliiketoiminnan, ja vaihdamme GrowHow’n nimen GreenCareksi. Valikoimamme laajenee puutarhatuotteilla ja golf- ja viheraluetuotteilla. Ostamme myös Konstrumed Oy:n laboratoriotarviketuotannon.

2011

Euroalueen velkakriisistä huolimatta menestymme hyvin kaikilla liiketoiminta-alueillamme Suomessa, Baltiassa ja erityisen hyvin Ruotsissa. Liikevaihto kasvaa 8 prosenttia ja kannattavuus säilyy hyvänä. Ostamme Normomedical Oy:n, jonka myötä tuotevalikoimamme laajenee Omron verenpaine-, kuume-, askel- ja kehonkoostumusmittareilla.

2012

Maailmantalouden vaikeudet jatkuvat. Yhtiömme tekee kuitenkin erinomaisen tuloksen. Liikevaihto kasvaa 12,2 prosenttia, ja kannattavuus säilyy hyvänä. Autoihin ja ompelukoneisiin liittynyt liiketoiminta myydään. Kulutustavarat-osasto perustetaan, kun Päivittäistavara-, Kosmetiikka- ja Automotive-osastot yhdistyvät. Heinäveden uusien tuotantolaitosten rakentaminen aloitetaan.

2013

Juhlimme 130-vuotista toimintahistoriaamme, ja Antti Korpiniemestä tulee yrityksen toimitusjohtaja. H2- ja H3- tuotantolaitokset valmistuvat Heinävedelle. Maailmantalouden tila on haastava, ja kulutustavaroiden kysyntä on heikkoa. Ruotsin ja Baltian liiketoimintojen hyvä kehitys vahvistaa yhtiön kokonaistulosta. Pro-osasto perustetaan, kun Terveys ja Tutkimus- ja Puhtaus & Hygienia -osastot yhdistyvät. Koneet-osasto aloittaa toimintansa, kun varusteltavat koneet ja trukit yhdistetään samalle myyntiosastolle. Saamme Sitran ja STM:n myöntämän Suomen työelämäpalkinnon ansioista työhyvinvoinnin tukemisessa.

2014

Ostamme liettualaisen UAB Kruzas Nordic Cosmetics Distribution kosmetiikka-alan yrityksen. Kaupan myötä Berneristä tulee yksi Baltian maiden johtavista kosmetiikan maahantuojista ja jakelijoista. Tuotanto Rajamäellä loppuu, ja Työministeri Lauri Ihalainen avaa Heinäveden uudet tuotantolaitokset.

2015

Berner digitalisoi ja uudistaa liiketoimintaansa. Viljelijän Berner -liiketoiminta laajenee suoramyyntiin ja verkkokauppaan. Syksyllä sovimme liiketoimintakaupasta vuonna 1981 perustetun perheyrityksen HL-Vihannes Oy:n kanssa.  Vuosi on ollut vilkas liiketoimintakauppojen osalta. Ostamme Venäjän kemikaalituontia ja -vientiä harjoittavan Neuvox Oy:n. Laajennamme brändiportfoliotamme myös Baltian maissa. Sovimme Viron johtavan kosmetiikkayrityksen Renalko Kaubandus Oü:n kanssa COTY –brändien maahantuonnin ja jakelutoiminnan siirtymisestä Bernerille Virossa.